top of page

Wat is kalk?


Iedere huiseigenaar herkent het direct, kalk. Die nare vlekken en plekken in de doucheruimte, witte kringen in de wasbak of die hartige brokjes op de kop van de kraan.

Je weet dus waarschijnlijk wel hoe kalk eruit ziet, maar wat is kalk nou precies? In deze blog vertellen we je alles over kalk!


Wat is kalk?

Kalk is een mengsel tussen calciumcarbonaat en magnesiumzouten. Kalk is van nature aanwezig in leidingwater, maar in de ene regio is het water 'harder' dan in de andere regio.

De hardheid van het leidingwater wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid opgeloste kalkdeeltjes. Als er meer kalkdeeltjes in het water zitten, is het water harder en vergroot dit de kans op kalkaanslag. Zo kan water 'harder' zijn als je bijvoorbeeld gebruik maakt van stadswater.


Is kalk slecht voor je gezondheid?

Nee, kalk is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid. Ook bij dieren heeft het geen invloed op de gezondheid. Mens en dier heeft in zeker mate juist kalk nodig voor vorming en versterking van botten en tanden.

De kalk die hiervoor nodig is, wordt echter niet opgenomen uit leidingwater, maar uit voeding. Zuivel, vruchten en vlees zijn producten waarin kalk en magnesium zitten, die goed zijn voor ons zenuwstelsel.


Wat is dan het nut van een waterontharder?

De laatste jaren is de populariteit van waterontharders enorm toegenomen. Én dat is niet heel vreemd! Maar, wat is nou het nut en voordeel van een waterontharder en waarom zou je hiervoor kiezen?

Water bevat van nature kalk. Én dit zie je vaak terug in het gebruik van bijvoorbeeld de douche, kraan of koffiemachine. Er ontstaat kalkaanslag. Een van de grootste voordelen van een waterontharder, is dat het kalkaanslag voorkomt. Het water wordt ‘zacht’, doordat kalk uit het water wordt gehaald.

Je zult dus gedag kunnen zeggen tegen kalkaanslag, wat direct resulteert in een langere levensduur van bijvoorbeeld witgoed. Verder is onthard water beter voor huid en haar.

Nog meer redenen weten waarom een waterontharder zo populair is? Lees hier alle voordelen van een waterontharder.


Hoe wordt kalkaanslag vormt?

Als je geen waterontharder in huis hebt, kan er dus kalkaanslag vormen.

Kalkaanslag ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Het ontstaat doordat er een chemische reactie optreedt tussen calcium en magnesiumdeeltjes. Door deze reactie ontstaat er calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Deze stoffen zijn moeilijk oplosbaar in water, waardoor kalkaanslag ontstaat.

Dit zijn de witte kringen en randen die je tegenkomt in de badkamer, het toilet of op het koffieapparaat.


Kalkaanslag in de toekomst voorkomen?

Wil je kalkaanslag in de toekomst voorkomen? Overweeg het dan eens om een waterontharder te laten installeren. Heb je twijfels over een waterontharder? Neem dan contact met ons op. Je kunt natuurlijk ook altijd direct gratis waterontharder advies ontvangen van een van onze experts. Onze expert komt vrijblijvend bij u langs om alle vragen die u heeft te beantwoorden.

60 weergaven
bottom of page