Waterverzachter
Een waterverzachter, ook wel een waterontharder genoemd, is een apparaat dat wordt gebruikt om de hardheid van water te verminderen door de mineralen die hardheid veroorzaken, zoals calcium en magnesium, te verwijderen of te neutraliseren.
Hard water kan problemen veroorzaken zoals kalkaanslag in leidingen, apparaten en op oppervlakken, waardoor ze minder efficiënt werken en meer onderhoud vereisen. Een waterverzachter kan dit voorkomen.
Hoe werkt een waterverzachter?
Waterverzachters zetten hard water om in zacht water. Dit word gedaan door ionenwisseling. Bij deze wisseling wordt het calcium en magnesium vervangen door natrium.
Aan de binnenkant van een waterontharder bevindt zich een tank met harskorrels. Deze harskorrels hebben de eigenschap om calcium- en magnesiumionen uit het water aan te trekken. In het zoutreservoir in de waterontharder bevinden zich zoutkorrels. Het zout in het reservoir wordt gebruikt om de harskorrels periodiek te regenereren.
Zodra het harde water door de waterontharder stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen uit het water verwijderd. Deze ionen worden vervangen door natriumionen. Het water dat de waterontharder verlaat is zacht en vrij van overtollige mineralen.
Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium en magnesium. Op dat moment start het regeneratieproces waarbij een zoutoplossing wordt gebruikt om de harskorrels te spoelen en te regenereren, zodat ze weer klaar zijn om meer mineralen te verwijderen.
Alles over een waterverzachter
Er is zo ontzettend veel te vertellen over een waterverzachter. Denk hierbij aan onder andere de werking van de onthardende verzachter, maar ook de voordelen ervan. Hieronder tal van artikelen welke een steuntje in de rug geven met het vinden van de juiste informatie omtrent een waterverzachter.