Hoe werkt een waterontharder? Wij leggen het u uit. – Z8-water
Meteen naar de content

Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder? In deze video leggen we u kraakhelder uit, hoe de Z8-Waterontharder werkt, wat er in de waterontharder gebeurt zodra er water doorheen stroomt en hoe deze wordt geïnstalleerd door onze vakkundige monteurs.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder heeft als functie om calcium en magnesium uit het water te halen. We leggen de werking van een waterontharder graag aan u uit.

Het water stroomt door het hars

Water stroomt vanuit de waterleiding in uw woning naar de waterontharder door uw leidingbuizen. Binnenin de waterontharder bevindt zich een kolom met daarin kleine bolletjes. Deze bolletjes noemen we kunsthars.

De kalkdeeltjes blijven kleven aan de harsbolletjes en blijven dus in de waterontharder achter. Wat overblijft is zacht water, wat van daaruit weer de woning in gaat.

Spoelen met water en zout

Het is van groot belang om uw waterontharder van binnen goed schoon te houden. Gelukkig hoeft u niet zelf uw waterontharder te ontleden en ieder buisje of slangetje schoon te maken. Dit doet de waterontkalker namelijk zelf tijdens het spoelen met water en zout.

Tijdens het zuiveren van het water verzamelen meerdere kalkdeeltjes zich in de waterontharder. Op een gegeven moment kunnen de bolletjes kunsthars 'volraken met water', waardoor de werking vermindert.

De computer op uw waterontharder wordt daarom correct ingesteld gedurende de installatie van de waterontharder door onze ervaren monteurs. De software waarop de waterontharder draait, is zodanig ingesteld dat de bolletjes hars worden schoongespoeld om werking te kunnen blijven garanderen.

Dit spoelproces moet natuurlijk ook door blijven gaan, wanneer u op vakantie bent. Dit gebeurt niet bij waterontharders zonder stekker, bijvoorbeeld een waterontharder magneet. Daarom heeft de Z8-Waterontharder een vakantiestand. Ook deze wordt automatisch ingesteld door onze vakkundige monteurs. U hoeft zich geen zorgen te maken om bacteriegroei in uw waterontharder, als u kiest voor een Z8-Waterontharder.

Voor regeneratie gebruiken we een combinatie van zacht leidingwater en hoogwaardig zout. Zout lost op en splitst zich in natrium en chloride. De natrium hecht zich aan de bolletjes met hars, waardoor de kalkdeeltjes loslaten en (samen met de chloride) wegspoelen richting de riolering.

Waterontharder zout leveren we bij Z8-Water daarentegen niet. Wij blijven bij de 'leest'. Wij zijn daarom een samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen op het gebied van onthardingszout. Lees hier alles over waterontharder zout bestellen.

Hoe werkt een waterontharder met zout?

De werking van een waterontharder zoals hierboven beschreven, is zoals een waterontharder met zout werkt.

Onze monteurs stellen bij installatie alles voor u in, zodat u zelf nog maar één ding hoeft te doen. We vragen u enkel om eens in de maand te kijken naar het niveau van het waterontharder zout in het reservoir.

installatie en onderhoudsmonteur giet zout in waterontharder tijdens onderhoudsbeurt

Installatie binnen 3 weken

Ons eigen montageteam installeert uw waterontharder binnen 3 weken.

Al 25 jaar dé expert

Ruim 25 jaar vakkennis en expertise. Lees meer over Z8-Water.

14 Dagen op proef

Eerst uitproberen? Ervaar vrijblijvend 14 dagen onze waterontharder.