Komt waterontharder zout in je kraanwater terecht? – Z8-water
Meteen naar de content

Komt waterontharder zout in je kraanwater terecht?

close-up van een kraan die druppelt in een vol glas met water

Is onthard water zout? Regelmatig krijgen wij de vraag over de werking van een waterontharder op basis van zout. Daarbij is men over het algemeen vooral benieuwd of het kalkvrij en ontharde water extra zout bevat.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand met een verhoogde bloeddruk, die extra op moet letten op het natrium- of zoutgehalte moet letten.

Een vraag als deze kunnen we heel goed begrijpen én deze is ook helemaal niet vreemd. Het antwoord op deze vraag is gelukkig heel eenvoudig!

Bevat ontharder water zout?

Onthard water is niet zout. Er wordt wel zout gebruikt bij het schoonmaken en reinigen van de waterontharder zelf, maar dit zout komt niet in aanraking met het kraanwater. De smaak van drinkwater blijft dus hetzelfde én het drinkwater bevat géén extra zout.

Komt het regeneratiezout van de waterontharder in uw drinkwater terecht?

Nee, het zout wat een waterontharder gebruikt komt niet in het kraan- of drinkwater terecht.

Er wordt wel eens gedacht dat het zout in de waterontharder terechtkomt in je kraanwater. Dat is niet waar. Het is hierbij belangrijk om het verschil tussen onthardingszout en regeneratiezout te kennen.

Onthardingszout is zout zoals u dat waarschijnlijk wel kent van de vaatwasser. Onthardingszout heeft als kenmerk dat het in het stromende water binnen in de vaatwasmachine terechtkomt en van daaruit zijn werk kan doen.

De eerste waterontharders op de markt maakte hier ook gebruik van. Hierdoor smaakte het water ook zouter.

Moderne waterontharders gebruiken daarom geen onthardingszout in het drinkwaterreservoir. Wat ze wél gebruiken, is regeneratiezout.

Het regeneratiezout komt alleen maar in aanraking met afvalwater, en komt daardoor dus nooit uit bij het kraanwater. Ook als u op uw natrium- of zoutgehalte moet letten, bijvoorbeeld bij een verhoogde bloeddruk, hoeft u zich dus geen zorgen te maken over een verhoogde zoutinname door een waterontharder.

Meer weten over waterontharders en zout? Bijvoorbeeld over de hoeveelheid zout, welke waterontharders gebruiken óf hoe vaak je waterontharder zout moet bijvullen? Je leest het in ons artikel over alles over zout en waterontkalkers.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Installatie binnen 3 weken

Ons eigen montageteam installeert uw waterontharder binnen 3 weken.

Al 25 jaar dé expert

Ruim 25 jaar vakkennis en expertise. Lees meer over Z8-Water.

14 Dagen op proef

Eerst uitproberen? Ervaar vrijblijvend 14 dagen onze waterontharder.